TÜP BEBEK TEDAVİSİ NEDİR, KİMLERE UYGULANIR, NASIL YAPILIR? 

Tüp bebek doğal yollarla belli bir süre gebe kalamayan çiftlerin yardımcı üreme tekniğidir. Amacı sağlıklı bir şekilde eve bebek götürebilmektir. İlk uygulandığı zamandan bu yana teknolojinin artmasıyla başarı oranları artmaktadır.

Tüp bebeğin bazı aşamaları vardır uygun protokollerle önce yumurtalar uyarılır yumurtaların takibi ve monitorizasyonu için ultrason ve kan tetkikleri hormon değerlendirmeleri yapılır yumurtalar belli bir büyüklüğe geldikten sonra yumurtalar HCG veya AGONİST ile bazende her ikisiyle beraber çatlatılır yaklaşık 36-37 saat sonra yumurtalar özel bir sistemle toplanır. Anne adayının eşinden alınan spermler ile mikro enjeksiyon (İCSİ) işlemi yapılır döllenme durumu değerlendirilir ve bazen embriyolar tamamen dondurulup başka bir ayda transfer yapılır bazende 3 veya 5. günlerde rahim içine embriyo özel bir kanül ile yerleştirilir.

Transfer yapıldıktan 12 -14 gün sonra kanda gebelik testi yapılır bu zamana kadar verilen progesteron içerikli ilaçlar kesilmeden devam edilir.

SPERMOGRAMDA HİÇ SPERM HÜCRESİNE RASTLANAMAZSA NE OLUR?

Epididimde sperm bulunamazsa sperm hücreleri kaynağından yani testisten micro cerrahi yöntemlerle sperm yapımı olan bölgelerden doku örnekleri alınır Micro TESE denen bu işlemin yanısıra MESA, PESA, TESA denen ürolojik girişimler ile de spermlere ulaşılabilir.